Det enda felet vi gjorde var att vi inte byggde uterummet tio år tidigare! Det säger Agneta Ragnvid i den skånska idyllen Strövelstorp. Och idyll är det sannerligen hemma hos Agneta, Micke och deras två tonårspojkar…och fem ulliga får som betar i hagen deras. Häng med hem till familjen som verkligen byggde uterummet med stort U. Välkommen till Ranchen.

– Man kan väl säga att vårt hem är lite annorlunda från många andras. Med 18 000 kvadratmeter tomt har vi lite ytor att njuta av och gott om plats för liv och intressen. Men också vila och njutning, säger Micke.

Mickes och Agnetas paradis på jorden är ett gammalt trädgårdsmästeri i Strövelstorp, en mil från Ängelholm, i vilket hans farmor arbetade när hon var ung. Micke har under hela sitt liv drömt om att en dag kunna ta över den fritt belägna jordbruksfastigheten och 1995 blev drömmen verklighet. I över 20 år har han och Agneta förädlat ”Ranchen” med sina byggnader, hagar, damm, växthus… och får! Redan 2007 väcktes tanken om att skapa ett vinterbonat uterum som skulle släppa in den vackra trädgården i huset

– Eftersom huset är ett klassiskt tegelhus med relativt små fönster ville vi skapa en ljusdränkt oas där vi kunde njuta av fri utsikt mot vår älskade trädgård, berättar Agneta.

 

 

Sb-Uterum-Strövelstorp-2017.05-22.jpeg

9ranch.jpg

– Först pratade vi om att skapa ett sommarrum men ganska snabbt insåg vi att vi ville ha en vinterträdgård som vi kunde samla släkt och vänner året runt i. Man kan nog säga att vi var hyfsat noggranna när vi planerade uterummet. Det tog tre år att planera och ett halvår att bygga, skrattar Agneta.

Micke och Agneta gick som sagt grundligt till väga. När det skulle satsas var det lika bra att göra det rejält. För att verkligen se var uterummet skulle göra sig bäst på huset och för att kunna välja slutlig design skapade Micke skalenliga modeller i kartong, både huset och uterumsmodeller, och pusslet kunde börja.

8ranch.jpg

– Vi testade olika hörnor och vinklar på huset. Vi kunde laborera med brutna hörn, takfall och storlekar och verkligen förvissa oss om vad som skulle bli bäst. Jag kan nog erkänna att vännerna började tvivla på om det någonsin skulle bli något uterum, men till slut satte vi spaden i jorden. Då var vi 100 procent säkra på att det skulle bli bra. Det blev det verkligen, säger Micke som tillsammans med Agneta själv byggde det stora uterummet på 25 kvadratmeter.

Gjorde nästan allt själva

Sedan 2010 står det imponerande uterummet på plats i den soliga södra hörnan av huset, med bedårande utsikSb-Uterum-Strövelstorp-2017.05-2.jpegt mot tomt och fält. Sammanlagt 6 vikdörrspartier med hela 18 dörrar från Skånska Byggvaror på fyra (ja faktiskt) hörnor av rummet ger rummet fantastisk flexibilitet. Antingen stängt en frostig vinterdag med inomhustemperatur innanför rutorna eller med vidöppna sidor en varm sommardag.

Sb-Uterum-Strövelstorp-2017.05-26.jpeg

Bygget tog sex månader och det enda som Micke och Agneta INTE gjorde själva var att blanda betongen till plattan och lägga plåttaket. Det och elen tog man hjälp med.

– Vi tycker om att skapa själva och är stolta över bygget. Visst var det tuffa stunder och blod, svett och tårar men allt gick som vi ville och vi har älskat rummet från dag ett, säger Agneta.

– Vi är glada att vi verkligen tänkte igenom allt noggrant och byggde lite större än vi först tänkte. Man ångrar sig aldrig om man satsar på lite extra och kvalitet, det lönar sig i längden, säger Agneta.

Med vattenburen golvvärme, massiv rymlighet både i golvyta och takhöjd har familjen skapat en oas för vardag och fest. Allt ifrån en kaffekopp i ensam vila till familjekalaset med 20 gäster runt bordet. En plats för livets fina stunder med varandra, de två sönerna och familj och vänner.

– Rummet är ljuvligt och vi använder det hela året men framförallt intensivt från tidig vår till sen höst. Det är lätt husets bästa rum och det känns som att vi sitter mitt i trädgården. Det är vardagslyx på riktigt och det enda felet vi gjorde var att vi inte satsade på detta tidigare. Då hade vi kunnat njuta av det ännu mer, så tipset till andra är…vänta inte, kör på, avslutar Micke och Agneta Ragnvid.

Fakta om uterumsbygget
• 25 kvadratmeter
• Vinterisolerat med vattenburen golvvärme
• Plåttak
• 6 vikdörrspartier med 3 fönster i varje
• Vikdörrar Skånska Byggvaror 63 000
• Total kostnad 160 000 kronor

Hämta vår uterumskatalog

Läs om hur du kan ljudsätta ditt uterum.

Sb-Uterum-Strövelstorp-2017.05-24.jpeg

DSC05930.jpg

2ranch.jpg

Sb-Uterum-Strövelstorp-2017.05-28.jpeg

Sb-Uterum-Strövelstorp-2017.05-25.jpeg

Sb-Uterum-Strövelstorp-2017.05-15.jpeg

Diskutera