Höstkylan jagar några av oss bort från uterummen och in i vardagsrummen. Men allt fler vill kunna stanna längre i uterummet. Det märks hos folk som säljer kaminer. Här får du som går i kamintankar lite hjälp på vägen till värmen.

Har du redan golvvärme kanske en kamin blir lite överkurs, även om den är en mysfaktor och en stämningshöjare då också.

Men annars är ju kaminen kung när det kommer till värmekällor för uterum.

– Det är vanligt att folk kommer till oss och letar kaminer just till sina uterum. Men folk vill ha dem till sina växthus och orangerier också, säger Mickael Nilsson på Scandinavisk Spismiljö i Helsingborg.

Men vad behöver du grunna lite extra på om du går i kamintankar? Placeringen först och främst, hävdar Mickael Nilsson.

– Skorstenen behöver nå upp över högsta punkten på huset. Det är lätt om du har uterummet på kortsidan. Har du det på långsidan blir det knepigare. Då får du en skorsten som pekar rätt upp i himlen.

Vissa kommuner nöjer sig med att skorstenen sticker upp en bit och kompletteras med en rökgasfläkt, men långtifrån alla.

Du behöver däremot inte oroa dig så mycket för bjälklag och tak. Det är en ganska smal sak att installera en kamin i ett befintligt uterum.

– Man byter ut en del av kanalplasten och sätter en vattenfast plyfa-skiva där istället. Sedan viker man plåten in under aluminiumlisterna. Det är inte så svårt. Det kan däremot vara lite lurigt att stå på ett kanalplasttak under själva monteringen.

– Alla kamininstallationer måste besiktigas av en sotare. Densamme kontrollerar också bjälklaget så att det finns tillräcklig bärighet. För en vanlig kamin är det väldigt sällan några problem. Sätter du däremot in en täljstenskamin så behöver den ha en gjuten platta att stå på. En sådan kamin kan väga flera hundra kilo.

En bra kamin för ett lagom uterum kostar runt 15 000 kronor. Kostnader för montering tillkommer. Du vill inte ha en alltför kraftig pjäs för då tar du kampen mot kylan för seriöst – och då blir det för varmt i stället.

Du kan förstås jobba med infravärmare och traditionella värmelement också. De hjälper dig en bit på vägen i din kylslagna kamp men let's face it – de är ju ingen kamin.

Har du uterummet på långsidan eller tycker att en kamin blir för dyr så finns det sköna och bra alternativ. Apartment är en fristående skorstensfri kamin som drivs av bioetanol.

– För betydligt mindre pengar, kanske 5 000, värmer du 1kw på 10 kvadrat. Den brinner i tre timmar och ger en behaglig värme och en förhöjd mysfaktor. Den säljer vi ofta även till lägenheter och vindsvåningar. Den är ju dessutom flyttbar ifall du skulle vilja ha den i vardagsrummet ibland.

Läs om familjen som satte in en kamin i uterummet

Brasan.jpg

Hämta vår uterumskatalog

Diskutera