Hurra! Uterummet är valt och bygget kan börja. Eller så har du redan ett uterum men glömde att pricka i tillbehörslistan? Oavsett så kan det vara mödan värt att fundera på hur du ska preppa och utrusta ditt drömrum för att öka njutningen och nyttan ännu mer.

Ett naket uterum slår sig förstås slätt i jämförelse med ett välutrustat. Här kommer några tips på tillbehör till ditt uterum som gör livet roligare, bättre och chillare!

  • Golvvärme. Nu talar vi ett tillbehör med stort T. Med golvvärme får du värmen där du behöver den som bäst, under fötterna. Vardagslyx förstås men samtidigt ett smidigt och ekonomiskt sätt att värma upp din vinterträdgård. Välj mellan el eller vattenburen ärme. Mest ekonomiskt är förstås vattenburen om du kan koppla det till det befintliga värmesystemet. Bäst är förstås att lägga golvvärme när rummet byggs men elburen golvvärme går att addera senare.
  • Skuggtaksrullgardin_1.jpg
  • Skuggtak eller skuggtaksrullgardin. Den stora fördelen med uterum kan också vara dess nackdel. Stekande varma och soliga sommardagar kan det vara väldigt bra att kunna minska solinflöde via taket, oavsett om det är i kanalplast eller i glas. Skuggtak monteras mellan takbjälkarna och fungerar som en gardin som löper på glidtrådar. Solinstrålningen minskar med över 50 procent och solens härliga men starka strålar hålls enkelt ute samtidigt som ljuset behålls i rummet. En annan fördel med skuggtak är att ljudbilden i rummet dämpas behagligt.
  • Lamellgardiner. På samma sätt som taket ibland kan släppa in lite för mycket av solens starka strålar kan sidopartier och skjutdörrar i glas göra det samma. Men ibland vill man även skydda sig mot insyn, då är lamellgardiner lösningen. Lamellgardiner dras snabbt och enkelt fram och bort och skyddar mot solen eller grannens nyfikna blickar.
  • Värme för svala kvällar: Det fina med uterummen är att de förlänger utesäsongen och gör att vi kan njuta av det trädgårdsnära rummet stora eller alla delar av året. Men när snön ligger tjock på taket eller när midsommaraftonen bjuder på 9 grader och slagregn kan det vara skönt att kunna dra på mer än en tjock tröja. Med infravärmare, flyttbar gasolkamin eller ett el-element kan man på sekunder öka värmen i rummet och njuta vidare. För den riktigt ambitiösa är en kamin med skorsten ännu en möjlighet att värma upp rummet året runt. Kaminen bidrar även med oöverträffad mysfaktor till uterummet.

Läs om värme i ditt uterum

Läs om bra ljud i ditt uterum

Diskutera